Validering av data i Tonsilloperationsregistret
En granskning 2020 visade att överensstämmelsen mellan uppgifter i Tonsilloperationsregistret och journaluppgifter var god. En bortfallsanalys visade att det inte fanns några väsentliga skillnader mellan patienter som svarat och som inte svarat på registrets postoperativa PROM-enkäter.
Referensgruppen för Tonsilloperationsregistret kommer att göra en plan för regelbundet återkommande kvalitetskontroller.
Under hösten 2020 slutfördes en omfattande validering och bortfallsanalys av Tonsilloperationsregistrets data. Valideringen gjordes genom att uppgifterna i registret jämfördes med journaluppgifter. Sammanlagt granskades 1991 registreringar. Detta kan jämföras med att det varje år utförs 10 000 – 12 000 tonsilloperationer i Sverige.
Totalt deltog elva opererande enheter i valideringen; tre universitetssjukhus, fyra länssjukhus, två länsdelssjukhus och två privata vårdvalsenheter i Stockholmsområdet. Sammansättningen av enheter är en god spegling av hur verksamheten ser ut nationellt.
På varje enhet granskades de senaste 200 av de registreringar som gjorts till och med 2019-12-31. Själva journalgranskningen utfördes av registrets referensgruppsmedlemmar. Uppgifterna matades in i en speciell databas som konstruerats med hjälp av Registercentrum Västra Götaland. För att granskningen skulle bli likvärdig på alla enheter användes en monitoreringsmall.
God överensstämmelse
Den statistiska analysen visar att överensstämmelsen mellan registrets uppgifter och journaluppgifter var god eller till och med mycket god. Variabler som jämfördes var bland annat operationsdatum, indikation, operationsmetod, operationsteknik, vårdform och postoperativa blödningar. Även för de patientrapporterade uppgifterna i registrets två PROM-enkäter var överensstämmelsen god.
Bortfallsanalysen visade att det inte förelåg några skillnader mellan patienter som svarat och de som inte svarat på registrets postoperativa PROM-enkäter. Det enda undantaget var att kvinnor svarat på PROM-enkäterna i högre utsträckning än män. I bortfallsanalysen jämfördes följande PROM-variabler:
- Har du kontaktat sjukvården på grund av smärta efter operationen?
- Har du kontaktat sjukvården på grund av blödning från halsen?
- Har du blivit inlagd på grund av blödning från halsen?
- Utfördes ytterligare operation på grund av blödning?
Att kvalitetsregisterdata valideras är nödvändigt för att registrets uppgifter ska kunna användas för att följa upp och förbättra svensk sjukvård. Granskningen visar att det går att lita på data i Tonsilloperationsregistret. Referensgruppen för Tonsilloperationsregistret kommer att sammanställa en valideringsplan för att en regelbundet återkommande kvalitetskontroll ska säkras.
Om registret